Laatste dagen Rusland
Door: arjanenirene
Blijf op de hoogte en volg Arjan en Irene
14 November 2010 | Mongolië, Ulaanbaatar
We zitten op dit moment in de trein van UlanUde naar UlaanBataar. Van Rusland naar Mongolië.
We gaan beginnen aan een nieuw land waar we heel veel zin in hebben.
Rusland sluiten we nu af met de mooiste treinrit tot nu toe! Het landschap is werkelijk schitterend. Er ligt een klein laagje sneeuw op de grond waardoor het een heel mooi contract heeft. De lucht is wintersblauw en uit de schoorstenen in de dorpjes komen grote rookpluimen. De rivieren beginnen te bevriezen dat wil zeggen dat er ijsblokken met de stroming mee drijven, hier en daar is het al helemaal bevroren en op andere plekken kabbeld het water nog vrolijk door.
2 dagen geleden begonnen we aan een 3 daagse tour langs Lake Baikel. Helemaal zelf gepland…..! De rit van Irkutsk naar Slyudyanka was mooi, gedeelte door de bergen en een gedeelte langs het meer. In het dorpje zelf was niet veel te bleven. Zoals overal wel in Rusland bereiden ze zich ook hier voor op de winter en is alles dus uitgestorven. Het leuke daarvan is dat je dus ook geen 1 toerist tegenkomt.
Het hotel dat Ar had uitgezocht was super! Grote kamer en een balzaal als badkamer. Jammer dat er vanaf de middeleeuwen al niks meer aan was gedaan…..!
De volgende dag met het elektrische treintje 6 uur langs Lake Baikal getuft op weg naar PortBaikal. Geweldig mooi! Langs de rotsen, het water, blauwe lucht en weer allemaal Russische dorpjes.
Hoe later op de dag hoe bewolkter het werd. En ja hoor, vanaf 5 uur begon het te sneeuwen en tegen de tijd dat wij aan gekomen waren in PortBaikal was het helemaal wit en liepen we tot aan ons enkels in de sneeuw. Jammer dat het donker was. Hierdoor wisten we ook niet goed welke kant we op moesten, want donker is hier ECHT donker en natuurlijk liepen we de verkeerde kant op! Maar toen kwamen we onze trein weer tegen en die mevrouw wist ons prima uit te leggen waar we heen moesten (in het Russisch!) Nou, waarschijnlijk keken we zo stom dat we mee mochten rijden met de afgekoppelde stoomlocomotief. Lachen hoor, wij dat ding opgeklommen de cockpit in en werden ongeveer een kilometer de andere kant opgebracht en wonder boven wonder stond Babushka (het omaatje waar we gingen slapen) daar al op ons te wachten in de sneeuw! Leuk avondje gehad met lekker veel eten en een ondeugend kleinkind.
Volgende ochtend met het pondje over naar Listvyanka, nog steeds lekker aan het sneeuwen en waaien waardoor we 1,5 uur vertraging hadden om half 7 ‘smorgens!!!!
En toen…..toen moesten we wachten op de bus, maar dat duurde veel te lang in die kou, dus gingen we liften…! Voor het eerst in mijn leven, duim omhoog, lief lachen en ja hoor….gelijk beet! Het bestelautootje stopte en Ar en ik mochten met hem meerijden naar Irkutsk, hahaha avontuurlijker kan toch niet?!
Goed, we zijn zo bij de grens van Rusland-Mongolië, dus hopelijk worden we binnen gelaten.
Dikke kus van ons uit het koude Siberië
Up date tot nu toe: we zijn vanmorgen veilig en wel in het hostel in Mongolië aangekomen en hebben gelijk een tour van 13 dagen geregeld door Centraal Mongolië en de Gobi Woestijn. Lekker back to basic. Slapen in en ger en bij Nomadenfamilies. Spannend dus!!! En dat bij temperaturen van -15 overdag tot -26 'snachts.
Jullie horen de verhalen zodra we weer terug zijn.
Kus van ons
14 November 2010 - 09:34
Pap En Mam:
Dag lieve dochter en favoriete schoonzoon,
Wat een fantastische reis toch, jullie maken ons helemaal gek met die mooie verhalen en belevenissen. Denk maar dat we een oppas voor Pinxo en Sam gaan zoeken en jullie achterna komen. Nee hoor, we genieten al van jullie verhalen en dat het allemaal zo goed verloopt. Hier is alles nog hetzelfde alleen wordt Sam wel brutaler, als wat eetbar is pikt hij onder je neus vandaan en dat terwijl zijn eigen schaal echt steeds gevuld is en als we niet opletten sloopt hij ook nog de tent. Pinxo krijgt ook voldoende aandacht en vindt hij van niet komt hij wel om aandacht vragen. Moeten er nog wel een beetje aan wennen 's morgens vroeg en 's avonds laat die kou en/of regen te trotseren, maar verder hebben we geen klachten over onze loge's. Geniet nog lekker van de laatste in Rusland en dan op naar het volgende avontuur.
Veel liefs ons en knuffels van je beesies.
xxx -
14 November 2010 - 09:47
Suzanne:
Prachtige foto's! Ben erg benieuwd naar jullie volgende verhalen over het backpacking in de woestijn! Lijkt me super!!!
XXX -
14 November 2010 - 11:04
Koos B. Uweetwel...:
Yo daar!
Mooi mooi, klinkt goed allemaal, wel ff wat avontturlijker dan gewoon maar de Trans-mongolie-express.
Goed dat ik jullie nog snel even gedag kon zeggen.
En mooi dat jullie ons goed up-to-date houden.
Nazdrovje!
(ik ben zelf alweer een maand aclohol-vrij, vanavond mag ik weer) doeidagdoei! -
14 November 2010 - 11:40
Irene:
Hee wat is jullie reis toch super. Ik wou dat ik hier alles achter kon laten en met jullie mee kon maar ja. Ik geniet van jullie verhalen en geniet van jullie nieuw avontuur in Mongolië. Wij wachten op jullie nieuw verhaal.
Dikke kus -
14 November 2010 - 11:59
Joeps:
Hee lieverds, wat een heerlijke verhalen. Het was wat ons betreft even radiostilte de afgelopen week, we waren in Nunspeet vloeren aan het leggen. Slaapkamer en keuken, supermooi met -gelukkig- hout en geen laminaat!
Morgen de 'administratie' en dan heerlijk 10 dagen naar Spanje, niet zo avontuurlijk als jullie maar wel lekker naar de zon. Gisteren kwam de Sint aanvaren langs ons drukbezette balkonnetje, helaas waren Cas en Gwen niet van de partij maar die hebben we wel tijdens de optocht gezien die we met het treintje reden. Volgend jaar allemaal als zwarte knecht en we rekenen dan ook op jullie, was een erg leuke belevenis, lachen man, al die kindersnoetjes. Veel liefs en dikke kussen van ons JenJ -
14 November 2010 - 13:05
Monica:
Lieve Ar en Ireen!
Wow wow wow echt te cool!
Mooie foto's ook!
Hier in Vietnam ook alles prima, maar niet zo ongerept als bij jullie, dus moet je maar even kijken of je dat wel meepakt;-)!
Lees net jullie mail, zou idd Laos, Cambodja en Vietnam een keer in een maand pakken;-)
Maar nu eerst lekker verder genieten!
Wij gaan morgen op weg naar onze strandbestemming, joepieie!
hele dikke kus
14 November 2010 - 18:59
Miranda:
Weer super m jullie reisavontuur eenbeetje mee te beleve door de mooie verhalen en super foto's
x -
19 November 2010 - 14:12
Tari:
Net jullie verslagjes gelezen...leuk man! Mooie foto's bij elk verslag, ik ben weer helemaal bij. Hier begint het ook koud te worden, alhoewel, peanuts vergeleken bij waar julie zijn. Maar we mogen graag klagen hier :-)
Veel plezier in mongolie, als jullie daar nog zijn! Ik kijk uit naar jullie volgende verslag.
X Tari -
22 November 2010 - 21:04
HB-4 Maurice:
Hé Arjan & Irene,
Hoe is ie?? Leuke reisverslagen en foto's. Jullie hebben echt wel een gave vakantie, niet bepaald mijn vakantie, maar wel avontuurlijk. Nog heel veel plezier! -
27 November 2010 - 15:41
Hb-4 Danny:
dag arjan en irene,
Wat zien de foto's er onwijs gaaf uit !
ik zit er naar te kijken met onwijs veel jaloezie ! pff !
Nog heeel veel plezier toegewenst !
gr, danny -
28 November 2010 - 13:32
HB-4 Ton:
Hallo Arjan en Irene. Ik ben jaloers op jullie enerverende avontuur ! Geweldige belevenissen, en nu weer in de Gobi woestijn. Have fun all the way !! -
30 November 2010 - 06:58
Anouk:
Hallo lieve broer en schoonzus,
Voor t geval jullie al ergens een kaarsje voor mij hebben aangestoken: ik leef nog! Sorry voor de lange radiostilte, maar je kent t misschien nog van toen jullie ook nog in de werkende wereld verkeerden: druk, druk, druk!
Ik ben heel erg onder de indruk van jullie gave verhalen en misschien nog wel meer van de mooie foto`s! Zal wel lekker hebben geklonken Ar dat pissen in zo`n balzaal! En kan jij een beetje slapen Ireen met die snurker naast je?
Hier alles in de, inmiddels witte, Sint stemming, leuk hoor! Maar ik ga jullie effe een langere mail sturen naar Ireen d`r adres om jullie helemaal bij te praten.
Hoop snel weer iets moois te zien/lezen van jullie.
Dikken kus, ook van Cas, Gwen en ja hoor, hij is er nog, van Bart!